• Hem Hem
  • /
  • /
  • /
  • Ny rapporteringsrutin för ny medarbetare i ITP 1
  • /

Ny rapporteringsrutin för nya medarbetare som tillhör ITP 1

Den 11 februari 2021 blir avtalad lön en ny del av rapporteringen av nya medarbetare som tillhör ITP 1. Från och med detta datum ska både den avtalade månadslönen och den utbetalda bruttolönen anges för anställda som anmäls in till ITP 1. Den avtalade lönen ska bara anges vid inträdet.

För er som utvecklar och tillhandahåller ITP-modul innebär detta förändring av XML-schemat och uppdatering av lönesystem enligt nya kravspecifikationer.

Observera att det vid övergången från det gamla schemat till det nya inte kommer att finnas möjlighet till parallella versioner.

Varför ska avtalas lön anges?

Anledningen till denna ändrade rutin är att vi ska få ett beräkningsunderlag till premiebefrielseförsäkringen. På så vis slipper vi ta in kompletterande löneuppgifter när en anställd som tillhör ITP 1 blir sjuk eller föräldraledig kort efter inträdet. Detta gör vi idag via brev.

Avtalad lön och sysselsättningsgrad

Här är olika scenarier och hur rapporteringen av avtalad lön påverkas:

Avtalad lön anges utifrån den omfattning som den anställde arbetar.

Om den anställde är partiellt sjukskriven vid anställningstillfället så gäller avtalad lön utifrån den omfattning den anställde arbetar.

Detta kan exempelvis vara när den anställde har småbarn hemma men inte får någon ersättning från Försäkringskassan, som exempelvis föräldrapenning. Avtalad lön baseras på den sysselsättningsgrad den anställde jobbar.

Gäller alltså när den anställda får föräldrapenning från Försäkringskassan. Avtalad lön baseras på ordinarie sysselsättningsgrad, alltså ingen påverkan på den avtalade lönen.

En uppskattning av hur den anställde förväntas arbeta blir grunden till den avtalade lönen.

Uppdaterad kravspecifikation

Versionskoden för nyanmälan ska vara 2.0 (inte 2.1 som felaktigt angavs tidigare).

Skicka testfil

Skicka testfil till Collectum när lönesystemet är uppdaterat enligt den nya kravspecifikationen. Mejla filen till etgruppen@collectum.se.

Information till administratörer

Administratörer i Collectums internetkontor har fått information om den nya rutinen kring avtalad lön via nyhetsmejl. Information finns också på collectum.se. I informationen till administratörerna framgår att detta är en så kallad hård övergång och att det

  • inte kommer vara möjligt att läsa in den nya filversionen före den 11 februari
  • inte kommer gå att läsa in filer efter den 11 februari om inte uppdateringen är gjord.

Obs! Om lönesystemen uppdateras före den 11 februari och det är möjligt för administratörerna att skapa fil för andra händelser än just nyanmälan, så vore det bra att ni meddelar administratörerna detta. Det är bara händelsen nyanmälan som påverkas av schemaändringen.

Frågor?

Har ni frågor om uppdateringen eller om avtalad lön, kontakta oss här eller ring oss på 08-508 981 00.

Ring oss

Privat: 020-40 85 00

Företag: 08-508 98 100

Telefontider

Helgfri mån-fre 08.30-16.30

Adress

Östgötagatan 12, 103 76 Stockholm