Denna borde sättas
10 juli 2019
  • Avgifter
  • Almedalen

Sommar, sommar, sommar …

… det är dans i Folkets park. Så börjar introt till sommarprogrammen i P1. Varje sommar sedan 1959 har det ur radion strömmat ”lättlyssnat för hängmattan”. Det var Tage Danielsson som en gång kläckte idén om sommarprogrammen. ”Det ska vara lätt musik och prat med mening i” sa Tage Danielsson då, och så har det fortsatt.

Sommar i P1 började samma år som ATP-systemet blev beslutat med en rösts marginal. Vi fick en allmän pension, ATP. 1999 gick ATP i graven, när vi fick det ”nya pensionssystemet” som grundar sig på livsinkomsten.

Idag hörs många diskussioner kring att vårt ”nya” pensionssystem kommer att ge allt lägre pensionsnivåer. Tanken var att pensionen skulle ge cirka 60 procent av slutlönen, men bland annat för att vi lever allt längre så minskar nivåerna till 45–50 procent istället. Hur ska vi ändra på det? Just detta var en av de stora pensionsfrågorna i Almedalen i år.

Höjd avgift och kloka livsval

Förutom att vi måste arbeta längre upp i åldrarna, så känns det som om att nästan alla är överens om att man även behöver höja avgiften till den allmänna pensionen från de 17,21 procent som tas ut idag till de 18,5 procent som man tänkte från början. Frågan är mest hur det ska bekostas.

Men även våra livsval påverkar vilken pension vi får, och det är nog många som gör olika val utan att tänka på vad som händer med bland annat pensionen. Under en av debatterna i Almedalen tog Alectas Staffan Ström upp några av de frågor som man behöver ställa sig under livet: ”Hur ser mina förväntningar på pensionen ut? Vad vill jag göra som pensionär? Behöver jag jobba längre eller spara mer, om jag har höga ekonomiska krav?”

Debattörer på Almedalsveckan

Alectas Staffan Ström tillsammans med fler debattörer under Almedalsveckan

En fråga för oss pensionsexperter är hur vi får unga att inse att de behöver fundera på de här frågorna. Att informera och utbilda dagens unga på väg in på arbetsmarknaden, så att de fattar hur de ska tjäna in till sin framtida pension, blir allt viktigare. Så här formulerade sig Staffan Ström om dagens skola: ”Konsumentkunskap är nästan bara matlagning. Det är ett svek inte minst mot dem som växer upp i familjer där föräldrarna inte har så mycket ekonomiskt kunnande. Det är bättre att veta vad ett kollektivavtal är än att baka ytterligare en sockerkaka.”

Utmärkt tid att skaffa dig en helhetsbild!

Men till dess att vi får mer pensionskunskap i skolorna fortsätter vi i pensionsbranschen att informera och utbilda allt vi kan. Så låt mig tjata igen om minPension.se! Där får du en helhetsbild av just din pension, och är det en sak du ska göra under din semester i sommar så är det att logga in där. Sedan kan du troligen lägga dig i hängmattan igen, lyssna på Sommar och ta det lugnt. För om du har ett arbete och har tjänstepension, vilket de flesta har, så ser det troligen inte så illa ut.

Ha en skön och vilsam sommar!