13 december 2019

Snart nytt år, snart nya utmaningar

Vi närmar oss årets slut och vi står inför ett nytt år men nya utmaningar. Det kanske är så att det är dags för några personer att byta arbetsgivare.

Vi har ofta tjatat om att tjänstepensionen är en allt viktigare del av din framtida lön, din pension. Vår senaste undersökning visar på att allt fler har insett det och nu börjar att tycka att tjänstepension är viktig då man byter jobb. Faktum är att i vår senaste undersökning visar att nio av tio svenskar, 88 procent, tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb.

För den som har tjänstepensionen ITP 1 och en månadslön upp till 40 250 kronor betalar arbetsgivaren in 4,5 procent av lönen. För den som tjänar mer betalar arbetsgivaren 30 procent i premie på den del av lönen som överstiger 40 250 kronor. Detta är för att den totala pensionen ska stå i proportion till den tidigare lönen, eftersom den anställda inte tjänar in någon allmän pension på den delen.

Så det är en hel del pengar som kommer in månad efter månad, år efter år till din tjänstepension.Det betyder att för en person som tjänar 32 000 kr per månad så betalas det in 1 528 kr i månaden och tjänar man 51 000 kr i månaden så betalas det in hela 5 360 kr i månaden.

exempelbild

Så jag vill gärna dela med mig några tips för att få lite bättre pensionskoll

  1. Säkra tjänstepensionen
    Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.
  2. Skaffa dig en samlad bild
    minpension.se Länk till annan webbplats. kan du göra din egen pensionsprognos och få en samlad bild av din framtida pension, där såväl den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det eventuella privata sparandet ingår.
  3. Välj och välj bort
    Att ha återbetalningsskydd för tiden fram till pensionsåldern är en trygghet för familjen och sänker inte din pension nämnvärt. Fyll på med familjeskydd om din familj behöver mer. Fundera sedan på att ta bort återbetalningsskyddet när du väl går i pension, eftersom det kan öka din pension med upp till 20 procent.