20 december 2019
  • Flytta kapital

Tomten jag vill ha en riktig jul…

Nu är de inte många dagar kvar till julafton. En dag många ser fram emot. Under december har många kanaler spelat julmusik dygnet runt, en av mina julfavoriter är busungarnas ”Tomten jag vill ha en riktig jul…”

En jul med snö, samvaro och de julklappar som man verkligen önskat sig. Den beskriver nog en jul som många av oss skulle vilja ha och med lite planering eller tur kanske även får.

Vi på Collectum vill också sprida lite julstämning. Så i år har vi hjälp tomten att dela ut en julklapp. Det är våra riksdagsmän som, fått en rapport om hur väl tjänstepensionssystemet ITP fungerar. En effektiv tjänstepension, med hög kvalitet och låga avgifter. Vi tänkte inte att de ska läsa den under julhelgen, utan vår förhoppning är att de spara den och plockar fram när tjänstepension står på agendan. Det svenska tjänstepensionssystemet lyfts ofta fram som ett föredöme internationellt, det vill vi att det ska fortsätta att vara.

Rapporten visar bland annat att de kraftigt pressade avgifterna inom tjänstepensionen ITP innebär att sparkapitalet för en genomsnittlig privat tjänsteman är väsentligt större när det är dags att lämna arbetslivet. Det kan handla om drygt 330 000 kronor mer, jämfört med motsvarande tjänstepensioner på den öppna marknaden.

Med fyra upphandlingar att se tillbaka på kan vi konstatera att det har funnits onödigt höga avgifter på pensionsmarknaden. Upphandlingsmodellen inom ITP är en effektiv marknadslösning som har skapat konkurrens och avgiftspress i en bransch som ogärna sänker priserna. Det var ju faktiskt så att tjänstepensionsmarknaden själv åstadkom inga som helst avgiftssänkningar på eget initiativ mellan åren 1990 och 2007, då de privatanställda tjänstemännen fritt kunde välja bland ett tjugotal olika försäkringsbolag som förvaltare av tjänstepensionen.

Ett annat exempel där ITP parterna gått före lagstiftningen är inom flytträtten. Den som vill flytta sitt tjänstepensionskapital till en annan förvaltare är flyttkostnaden inom ITP, till skillnad från den öppna marknaden, kraftigt prispressad. I många fall kostar det ingenting att flytta, och det kan aldrig kosta mer än 500 kronor per försäkring.

Så vi på Collectum och arbetsmarknadens parter är stolta över att kunna säga att tjänstepensionen ITP är en rejäl pension som bidrar till välfärden.

exempelbild

Det är en trygg och enkel lösning som ger mesta möjliga pension för pengarna. Det är väl ett bra slut att få den kunskapen på det här året eller som start på nästa år, 2020.

Oavsett när våra riksdagsmän väljer att läsa om ITP så vill jag säga från mig till er alla: En god Jul och ett gott nytt år!