13 februari 2020
  • Flytta kapital

Flytta eller inte flytta, det är frågan

För lite mer än sju år sen så flytta jag och min sambo in i ett nytt hus. Att flytta är alltid lite spännande även om man känner att det är rätt val man gjort. Att sätt in nyckeln för första gången är en speciell känsla.

exempelbild

Spänning man känner vid flytt gäller bostäder men kan också gälla när man funderar på att flytta eller ska flytta sin pension.

När det gäller att flytta pensionen så blev det enklare att göra en flytt den första januari i år. Främst är det möjligheten att flytta till en befintlig försäkring och att flytta ihop olika försäkringar till en och samma som är den del av förändringarna som jag personligen tycker är den bästa nyheten. Att slippa att ha flera försäkringar hos samma bolag till exempel.

Många andra inom försäkringsbranschen pratar däremot mest om att flyttavgifterna nu blivit lägre, Det är till och med så att vissa tycker att de inte är låga nog utan propagerar på ytterligare ändringar i lagen som begränsar kostnaderna som tas ut vid flytt.

Men när det gäller flyttkostnader så har man inom tjänstepension ITP kunnat flytta sin ITPK och sin ITP 1 till låga avgifter ända sen 2007. ITP parterna har alltid tycket att det är viktigt att kunna flytta sina pengar och välja en ny förvaltare, om man så vill. Inom tjänstepension ITP har vi sett till att det är både enkelt och billigt att genomföra en kapitalflytt. Att flytta sina pengar från ett försäkringsbolag till ett annat inom tjänstepensionen ITP kostar aldrig mer än 500 kronor. Flera av försäkringsbolagen tar inte ut någon flyttavgift alls

Det är lite synd att det bara är knappt tre av tio, 28 procent, av de som har ITPK som har utnyttjat möjligheten att flytta och därmed fått lägre avgifter. Fler borde uppmärksamma möjligheten att flytta eftersom man då kan öka den framtida pensionen.

Faktum är att 7,5 miljarder kronor försvinner på grund av onödigt höga pensionsavgifter och utebliven avkastning under en tioårsperiod. Det visar de beräkningar vi gjorde under hösten 2019.

Så om du funderar mycket kring fonder och avgifter så erbjuder ITP-planen extra fördelaktiga och redan ”nerprutade” avgifter tack vare våra upphandlingar den senaste 2018.

Det är dessutom inte så svårt att flytta ditt tidigare intjänade pensionskapital till ett av de försäkringsbolag som Collectum har upphandlat. Genomför flytten genom att logga in med Bank-ID på collectum.se. Du kan också skriva ut en blankett som du fyller i och postar till Collectum.

Inom några dagar får du uppgifter om värdet på det kapital du kan flytta.

Om du vill genomföra flytten behöver du inte göra något mer. Du har tio dagar på dig att avbryta flytten, om du ångrar dig.

Klart! Sen är det bara att ta del av de nya, lägre avgifterna på hela ditt pensionskapital.