Denna borde sättas
17 september 2020
  • Tjänstepensionens dag
  • Sjukpension

Tjänstepensionen ITP är ett livslångt trygghetspaket

För lite mer än tio år tyckte vi på Collectum att tjänstepensionen borde uppmärksammas mer eftersom det är en så viktig del av den totala pensionen. Därför tog vi initiativ till tjänstepensionens dag som nu den 27 september firas för tionde gången.

Ett utmärkt sätt att fira detta tycker jag är att ta en sväng om till dansbandet Sannex och deras – Allt som jag önskat som skrevs till förra årets tjänstepensionens dag och som även i år kommer att vara lite extra aktuell.

Trots vi och branschen i övrigt har pratat om tjänstepensioner så länge är det fortfarande ganska många som inte vet om de har tjänstepension eller hur mycket som betalas in till den.

Så för att öka takten lite så är en av de saker vi på Collectum tillsammans med ITP parterna gjort på senaste tiden för att sprida mer kunskap om att tjänstepensionen ITP är ett helt paket med försäkringar och skydd som kompletterar de allmänna trygghetssystemen och bidrar till välfärden i Sverige är att den 10 september skicka rapporten ”Tjänstepensionen ITP är ett livslångt trygghetspaket” Pdf, 791.4 kB. till alla Sveriges riksdagsledamöter. Där vi visar att ITP är ett helt paket med försäkringar och skydd som kompletterar de allmänna trygghetssystemen och bidrar till välfärden i Sverige. Det är för arbetsgivare ett enkelt sätt att försäkra sig om att de anställda är omhändertagna och för de anställda innebär det en trygg och enkel tjänstepensionslösning som följer en hela livet. Passa på att läs den ni med.

Vad behöver du som anställd själv göra när det gäller tjänstepension?

Om man bara ser till att ha en tjänstepension som följer med under arbetslivet så räcker det oftast med att se över den vid ett fåtal tillfällen i livet:

  • När man börjar jobba första gången eller byter jobb,
  • om man får barn,
  • när man närmar sig 55 år,
  • när det är dags att gå i pension.

Mer behöver man inte göra om man har ITP. Man behöver inte ens välja även om det är bra att göra det. För Collectum och ITP parterna har sett till att även den som inte vill göra aktiva val får del av systemets fördelar. Den anställde som inte gör något aktivt val av förvaltare får sina pensioner placerade i ett tryggt och förmånligt ickevalsalternativ.

Ett val som alltid är klokt att göra är att se över efterlevandeskyddet. Den som har småbarn kan lägga till efterlevandeskydd som en extra livförsäkring, medan den som inte har stort ekonomiskt ansvar för familjen istället ska välja bort det för att öka sin egen pension.

SJUKPENSION!

En del i ITP paketet och de flesta andra tjänstepensionslösningar är sjukpensionen. Den som drabbas av sjukdom får ersättning från arbetsgivaren och Försäkringskassanunder de första 90 dagarna. Men den som blir långvarigt sjuk och har tjänstepension med sjukpension får även en viss pension från sin tjänstepension (som ITP) från dag 91. En anställd kan få upp till 85 procent av lönen. Det innebär att den som drabbas av långvarig sjukdom kan fortsätta att leva sitt liv utan att behöva ge avkall på alltför mycket av sin vanliga materiella standard. På ersättningskollen.se Länk till annan webbplats. kan du enkelt se hur mycket du får från din tjänstepension om du är sjuk

Det är därför extra viktigt att om du arbetar på ett företag utan kollektivavtal att du ser till att du får eller har en tjänstepension som innehåller både ålders- och sjukpension

Ur ett samhällsperspektiv bidrar ett ordentligt tjänstepensionspaket till stabilitet och avlastning från de offentliga systemen.

Så alla arbetsgivare ta nu tid och gör den 27 september till en kul pensionsdag för era anställda och ge en ordentlig puff åt en av de viktigaste förmåner ni ger era anställda.