09 februari 2022
  • Sjukpension

Jag har hamnat ”under kniven” men det tryggt att veta att jag har tjänstepension om det skulle behövas

När du läser det här ligger jag hemma och är sjukskriven en längre period efter en knäoperation. Inför min operation så tänker jag att trots att det talats om tjänstepensioner så länge är det fortfarande ganska många som inte vet om de har tjänstepension eller vad den består av.

Jag tror att de flesta tänker att tjänstepension är det vi kallar ålderspensionen (de pengar man får varje månad istället för lön när man har gått i pension), men tjänstepension är faktiskt så mycket mer, i alla fall gäller det för den kollektivavtalade tjänstepensionen.

Om vi tar ITP som exempel så är det ett helt paket med försäkringar och skydd som kompletterar de allmänna trygghetssystemen och bidrar till välfärden i Sverige. För förutom ålderspension finns det efterlevandepension och sjukpension.

Och just Sjukpensionen pratar vi alldeles för lite om. Det är ju faktiskt något som man kan få när som helst under sitt arbetsliv, om oturen är framme och man råkar blir långvarigt sjuk.

De som drabbas av sjukdom får ersättning från arbetsgivaren och försäkringskassan under de första 90 dagarna. Men den som är sjuk längre och har tjänstepension med sjukpension får man även sjukpension från sin tjänstepension (som ITP) från dag 91.

Som anställd med sjukpension kan man få upp till 85 procent av lönen. Det innebär att den som drabbas av långvarig sjukdom kan fortsätta att leva sitt liv utan att behöva ge avkall på alltför mycket av sin vanliga materiella standard. Vill du se vad just du kan få vid sjukdom på ett enkelt sätt kan gå in på ersättningskollen.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där kan du lägga in dina förutsättningar och sen se vad du får i ersättning om du har oturen att bli sjuk.

Nu hoppas jag att alla håller sig friska och att ni slipper få sjukpension men om det skulle hända att du blir sjuk så vet du att med en bra, exempelvis en kollektivavtalad, tjänstepension så finns det ett skydd för dig även då du blir sjuk.