Denna borde sättas
06 maj 2022
  • Inför pensionering

Vet du hur du själv kan påverka just din pension?

Vi på Collectum har gjort en undersökning som visar att mer än varannan svensk, 54 procent, tycker att det är krångligt att förstå hur de kan påverka sin pension. Siffran är ännu högre om man tittar på de som är på väg in i eller just har kommit in på arbetsmarknaden dvs 18–24-åringar, då är det 63 procent som tycker att det är krångligt med pensioner.

Eftersom pension för många nog inte är det roligaste att läsa om kan jag förstå att många upplever pensionsfrågor som svåra, även om jag tror att det nog mest handlar om att det inte är en så kul med pension. Ingen vill ju bli gammal, och det är ju så lång tid innan just du ska bli pensionär, eller hur?

Men det finns ett litet hopp för mig som pensionsnörd och som arbetar med att sprida kunskap om pension. Det är att, jämfört med 2010, då vi ställde samma fråga, har andelen som tycker det är krångligt minskat med 11 procentenheter. Jag hoppas och tror att de som tycker det är krångligt kommer att vara ännu färre om vi gör om undersökningen om några år igen. För jag är övertygad om att allt fler kommer att komma på att det är inte så tråkigt med pension. Det är ju faktiskt din framtida lön vi prata om och lön, ja det brukar var kul.

Vill du nu skapa lite kontroll på din framtida pension och ekonomi, så är det absolut enklaste sättet att göra det genom att göra en pensionsprognos på minPension.se. Där får du en bra överblick på hur det kan komma att se ut längre fram i livet.

Har du en tjänstepension kommer du nog att finna att du kan vara ganska lugn. För med tjänstepension så kan du få upp till två tredjedelar av din lön i pension. Skulle du inte ha tjänstepension och har en månadslön på 40 000 kronor måste du själv spara nästan 2 000 kronor i månaden för att kompensera för tjänstepensionen.

Vill du ha lite bättre pensionskoll så kommer här några mer konkreta tips

  1. Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar. Har du hög lön se till att få högre avsättning på de lönedelar som inte ger allmän pension.

  2. Se till att du betalar låga avgifter på dina tjänstepensioner. Några tiondels procent i avgift låter lite men med ränta på ränta kan det betyda hundratusentals kronor i skillnad i ditt pensionskapital när du går i pension.

  3. Välj rätt skydd för familjen i rätt situation av livet dvs så länge din familj är i behov av ekonomisk hjälp ifall du skulle gå bort, exempelvis du har barn som fortfarande bor hemma, är det bra att ha efterlevandeskydd. När barnen blivit vuxna, se över skydden för att höja din egen pension.

  4. Kolla din pensionsprognos en gång per år på minPension.se. det tar inte lång tid och du kan snabb se om det något du kan behöva justera.