Denna borde sättas
21 september 2023

Snart är det dags för Tjänstepensionens dag - 27 september

För över tio år sen tyckte vi på Collectum att tjänstepensionen borde uppmärksammas mer eftersom den är en så viktig del av den totala pensionen. Vi tog initiativ till att skapa Tjänstepensionens dag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och den 27 september är det dags att fira den igen.

Trots att vi och branschen i övrigt har pratat om tjänstepensioner så länge är det fortfarande ganska många som inte vet om de har tjänstepension eller hur mycket som betalas in till den. Dessutom så tycker mer än varannan svensk, 52 procent, att det är krångligt att förstå hur de kan påverka sin pension. Men är det egentligen så krångligt och behöver man göra några val? Om man bara ser till att ha en tjänstepension som följer med under arbetslivet så räcker det oftast med att se över den vid ett fåtal tillfällen i livet:

  • När man börjar jobba första gången eller byter jobb
  • om man får barn
  • när man närmar sig 55 år
  • när det är dags att gå i pension

Mer behöver man inte göra om man har ITP. Man behöver inte ens välja, även om det kan vara bra att göra det. För Collectum och ITP-parterna har sett till att även den som inte vill göra aktiva val får del av systemets fördelar. Det gör vi genom att vart femte år göra en upphandling av försäkringsprodukter. Så har skett i år och från oktober finns ett nytt breddat och förbättrat utbud till lägre avgifter för fondförsäkring och traditionella försäkringsprodukter med förbättrade garantier som förväntas ge en högre pension. Dessutom så såg vi till att i denna upphandling även sänka avgifterna i äldre befintliga fondförsäkringsprodukter. Det gör att ITP-tjänstemännen i stor utsträckning får lägre avgifter även om de ligger kvar i tidigare valda produkter.

Ett val som dock alltid är klokt att göra för den som har tjänstepension är att se över efterlevandeskyddet. Den som har småbarn kan lägga till efterlevandeskydd som en extra livförsäkring, medan den som inte har stort ekonomiskt ansvar för familjen istället ska välja bort det för att öka sin egen ålderspension.

Men vill du se vad du kan få i din ”framtida lön”, dvs pension, så är det bästa och enklaste sättet att få koll på det genom att gå in på Minpension.se. Där finns i princip allt samlat om dina pensioner och du får enkel en prognos på din pension.

Så passa på att gå in på Minpension Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. den 27 september, och när det är gjort, så fira dagen med att ta en svängom till Sannex och deras – Allt som jag önskat. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Den bästa tjänstepensionslåten!

 

exempelbild