Vad är tjänstepension?
Tjänstepension kallas ibland avtalspension och är den del av pensionen som anställda får från sin arbetsgivare. För de flesta människor utgörs den totala pensionen främst av just tjänstepensionen från arbetsgivare och den allmänna pensionen från staten. De allra flesta som arbetar idag har tjänstepension.
Tidigare utgjorde den allmänna pensionen en större del av den totala pensionen än vad den gör idag. Det gör att tjänstepensionen blir allt viktigare, och kommer att utgöra en väsentlig del av den totala pensionen. För många är tjänstepensionen avgörande för att som pensionär få en inkomst som står i proportion till den tidigare lönen.
9 av 10 anställda har idag tjänstepension från sin arbetsgivare. Tjänstepensionen är den anställningsförmån som många tycker är viktigast att du som arbetsgivare erbjuder och den är också nästan alltid den mest värdefulla.
Om du som arbetsgivare har kollektivavtal så ingår tjänstepension automatiskt, inom privatsektor så heter den tjänstepensionen ITP för tjänstemän. Inom ITP så är de avgifter som du som arbetsgivare och dina tjänstemän betalar dessutom ofta rejält pressade. Även om du som arbetsgivare inte har kollektivavtal kan du erbjuda tjänstepension, om du som arbetsgivare själv har tecknat en annan tjänstepensionslösning.
Hur mycket tjänstepension blir det?
Tjänstepension blir en allt viktigare del för de allra flesta anställda och därmed också för dig som arbetsgivare. Tjänstepension kompenserar för hela lönen (upp på 190 500 kronor per månad) vilket den allmänna pensionen inte gör. Varje månad avsätter du som arbetsgivare motsvarande 4,5 procent av lönen upp till 47 625 kronor (gäller för ITP1, här Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om skillnaden mellan ITP1 och ITP2). Överskjutande lönedelar kompenseras inte av den allmänna pensionen så därför betalar arbetsgivaren in motsvarande 30 procent av lönen till den anställdas tjänstepension. Detta görs för att den samlade pensionen ska stå proportion till den tidigare lönen. Hur mycket tjänstepension det blir kommer att få beror därför bland annat på din lön och hur länge du har arbetat. Ju högre lön du har, desto större andel av din totala pension kommer tjänstepensionen att utgöra. I alla fall om den är kollektivavtalad. Varför då? Jo, för att kollektivavtalad tjänstepensionen är konstruerad för att komplettera den allmänna pensionen.
Vad är kollektivavtalad tjänstepension?
Kollektivavtalad tjänstepension har förhandlats fram i avtal mellan fack och arbetsgivare. Därför finns det flera olika tjänstepensionsavtal, beroende på vilket avtalsområde man arbetar inom.
De fyra största avtalen är
- ITP för privatanställda tjänstemän
- Avtalspension SAF-LO för privatanställda arbetare
- KAP-KL och AKAP-KL för anställda inom kommun och regioner
- PA 16 för statligt anställda.
Vad är tjänstepensionen ITP?
Alla privatanställda tjänstemän som omfattas av kollektivavtal har tjänstepensionen ITP. Systemet omfattar 2,7 miljoner privatanställda tjänstemän och 37 000 arbetsgivare. Under 2023 betalade arbetsgivarna inom ITP in 60 miljarder kronor till framtida tjänstepensioner. Förutom tjänstepension ingår en rad olika försäkringar, som sjukförsäkring och efterlevandeskydd (både generella och valbara livförsäkringar). Den som har ITP har också både arbetsskadeförsäkring och omställningsskydd. ITP-systemet bygger på avtal mellan arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och privattjänstemännen i PTK:s 26 fackförbund.
Mer information
På avtalat.se Länk till annan webbplats. kan tjänstemän logga in och göra val för sin tjänstepension ITP