Äntligen - snart är det möjligt att pausa tjänstepensionen!
I slutet av oktober fattade riksdagen ett beslut om att säga ja till flexiblare regler för utbetalning från pensionsförsäkring ("pausad tjänstepension"). Många års väntan på flexiblare regler är äntligen över. Beslutet, som ITP-parterna och vi på Collectum har eftersträvat i flera år, innebär att Sveriges pensionärer är ett steg närmare att slippa en högre beskattning om de går tillbaka till arbetslivet.
När börjar reglerna gälla?
Från den 1 januari 2025 kommer försäkringsbolagen ha möjlighet att införa regler om att pausa pensioner under utbetalning.
Inom ITP kommer det att vara ett krav att möjligheten att pausa sin tjänstepension finns hos alla försäkringsbolag från oktober 2025, men de bolag som kan, får införa det så fort de kan efter 1 januari 2025 då lagen träder i kraft.
Inom de övriga kollektivavtalsområdena håller man på för fullt att se över när det ska bli möjligt för dem. Detsamma gäller försäkringsbolag som har tjänstepensioner som inte omfattas av kollektivavtal.
Allt fler arbetar efter 65
Antalet personer i pensionsålder som vill ha kvar en fot i arbetslivet blir bara fler. Enligt Jönköping International Business School Länk till annan webbplats. och Statistiska Centralbyrån arbetar cirka 420 000 personer som är över 65 år i Sverige. Trenden tyder på att fler vill kunna styra över när och hur de tar ut sin pension för att skapa flexibilitet och trygghet i sin ekonomi.
Tidigare har de som vill pausa utbetalningen av sin tjänstepension stött på hinder. Till skillnad från den allmänna pensionen, som enkelt kan pausas, har utbetalningarna av tjänstepension varit låsta. Det har medfört att många äldre som valt att återvända till arbetslivet har riskerat en betydligt högre skatt eller avstått från att ta arbete.
Flexibla regler gynnar både samhället och individen
Beslutet om att förändra reglerna kring tjänstepensionen togs enhälligt av riksdagen Länk till annan webbplats., där samtliga partier ser fördelarna med att ge landets pensionärer möjlighet att pausa sin tjänstepension.
Ett mer flexibelt regelverk kring tjänstepension har flera fördelar:
- För samhällsekonomin: Det bidrar till att minska bristen på arbetskraft, särskilt inom yrken där efterfrågan på kompetens är stor.
- För arbetsgivarna: Möjligheten att behålla erfarna medarbetare längre ökar.
- För individen: Landets pensionärer får större kontroll över sin pension och kan bättre planera sin ekonomi.
En positiv förändring för Sveriges blivande pensionärer
Riksdagens beslut visar att politiken lyssnar på behovet av modernisering och flexibilitet för att passa den verklighet många pensionärer lever i. Det är ett viktigt steg för att säkerställa att de som vill fortsätta bidra till den gemensamma välfärden också får möjlighet att göra det – samtidigt som de även kan förbättra sina egna ekonomiska förutsättningar när de väl går i pension.