Denna borde sättas
13 maj 2025

ITP 1 fyller 18 år!

I år finns det dubbla anledningar att hylla ITP planen. Förutom att ITP blir 65 så fyller tjänstepensionen ITP 1 18 år. En ålder som för många betyder frihet, självständighet och nya möjligheter – precis vad ITP kan innebära när det är dags att gå i pension.

Jag vill påstå att nu när ITP 1 ”blir myndig” är den en självklar del av den svenska arbetsmarknaden – en trygg och kostnadseffektiv lösning för både arbetsgivare och anställda. Precis som en 18-åring som går in i vuxenlivet med nya möjligheter och ansvar, har ITP 1 mognat till en etablerad pensionslösning som ger ekonomisk trygghet när arbetslivet är över. Så vi kan se fram emot många år av ekonomisk trygghet för svenska tjänstemän med ITP både under och efter arbetslivet!

Vad innebär det att ha ITP 1?

ITP 1 gäller som huvudregel för alla tjänstemän födda 1979 och senare. Men arbetsgivare som tecknar kollektivavtal har möjlighet att ansluta sig helt till ITP 1 för alla anställda. Ålderspensionen ITP 1 är premiebestämd vilket innebär att storleken på inbetalningarna – alltså premien - är bestämd. Hur stor pensionen sedan blir beror på hur pengarna har förvaltats och utvecklats över tid.

Det betyder att den anställde själv har ansvaret för att påverka hur stor pensionen blir genom att göra aktiva val av placering och förvaltningsform. Den ena delen av premien i ITP 1 placeras i en traditionell försäkring, för att garantera en bra och stabil pension. Den andra delen kan placeras antingen i en traditionell försäkring eller i en fondförsäkring.

Hur mycket betalar arbetsgivaren in?

Arbetsgivarna betalar in 4,5 procent av de anställdas lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp varje månad, vilket för 2025 motsvarar en månadslön på 50 375 kronor.

För den som tjänar mer än så betalar arbetsgivaren 30 procent på den del av lönen som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp. Att procenten är högre beror framför allt på att den anställde inte tjänar in någon allmän pension ovanför den gränsen och därför behöver få mer inbetalt för att kunna få en normal pension på hela lönen.

Många företag som inte har kollektivavtal säger sig erbjuda ”en tjänstepension i nivå med kollektivavtalets”. Men oftast innebär det bara att det är premien som arbetsgivaren betalar varje månad som är i nivå med vad man får inom ITP 1. Det är nästan omöjligt för enskilda arbetsgivare att förhandla fram så låga avgifter som finns inom kollektivavtalet. Våra beräkningar visar att det för en genomsnittlig privatanställd tjänsteman med ITP 1 kan handla om en skillnad på över 330 000 kronor jämfört med motsvarande tjänstepensioner på den öppna marknaden.

Mer än bara ålderspension

Tjänstepensionen ITP kan liknas vid en ryggsäck som följer med den anställde under hela arbetslivet. I ryggsäcken finns både ålderspension och även försäkringar som är bra att ha. Sjukpension till den som blivit långvarigt sjuk och familjeskydd om det värsta skulle hända.

ITP är alltså mer än bara ålderspension. För arbetsgivare är det ett enkelt sätt att försäkra sig om att de anställda har bra skydd både under och efter arbetslivet. För de anställda innebär det en trygg och enkel försäkringslösning som följer med genom hela livet.

 

Mer pension för pengarna

Vi på Collectum genomför tillsammans med Svensk Näringsliv och PTK regelbundna upphandlingar av de försäkringsbolag som förvaltar ITP ålderspensionen. Upphandlingarna har målet att ständigt förbättra möjligheten till en bra ålderspension. Den samlade kraften av två miljoner tjänstemän gör att Collectums upphandlingar har goda möjligheter att få låga avgifter och kvalitetssäkra villkoren för förvaltningen av pensionssparandet.

Hittills har avgifterna pressats vid samtliga upphandlingar. Det innebär att för varje krona som arbetsgivaren betalar in blir mer pension till den anställde. Tack vare det blir pensionskapitalet väsentligt större när det är dags att lämna arbetslivet och börja ta ut sin pension.