Denna borde sättas
10 juni 2025

ITP-planen fyller 65 – en pensionshistoria att minnas

Året var 1960. I vinter-OS i Squaw Valley Länk till annan webbplats. tog Sixten Jernberg ett guld och ett silver.
I Rom under sommarens OS slog Abebe Bikila Länk till annan webbplats. från Etiopien världen med häpnad genom att springa barfota till segern i maratonloppet. För svensk del kunde vi glädjas åt kanotisten Gert Fredriksson Länk till annan webbplats. som tog sitt tog sitt sjätte OS-guld och därmed blev Sveriges meste OS-guldmedaljör.

På radion spelades Lasse Lönndahls version av ”Aldrig på en söndag”. Och Elvis Presley sjöng ”It s now or never”. Det föddes också en liten gosse på Danderyds sjukhus – men mer om honom senare.

1960 var även året då ITP-planen såg dagens ljus för första gången. I juni undertecknade arbetsmarknadens parter det första ITP-avtalet. Då var 15 basbelopp den högsta lön som man kunde få pension på men det taket skulle ändras under årens lopp. Från början var det även bara en rekommendation för företag att ansluta sig till ITP planen – men många gjorde det ändå.

1960 – 1970 Från frivilligt till självklart

Under 60-talet fortsatte parterna förhandlingarna, bland annat hur fler skulle omfattas. 1969, kanske medan Beatles sjöng ”Here Comes The Sun” kom parterna fram till att ITP-planen skulle bli obligatorisk för alla företag med kollektivavtal.

1970 – 1977 Pensionsålder, förhandlingar och ITPK

När den allmänna pensionsåldern sänktes från 67 till 65 år i mitten av 70-talet, var det dags att även ITP-planen anpassades. Förhandlingarna gick trögt. 1976 varslade PTK till och med om stridsåtgärder, bland annat om övertidsblockad. Det var tider det, när pensionsfrågor kunde engagera så mycket.

Till slut blev man överens och från 1977 infördes:

  • ITPK-den kompletterande premiedelen
  • Nya förmånsnivåer: 10, 65 och 32,5 procent
  • Ett nytt pensionstak på 30 basbelopp (inkomstbasbelopp fanns inte på den tiden)
  • delpension inom ITP som senare togs bort men återkom i ny form som flexpension, då utanför ITP-planen.

1990 – Valfrihet och egenpension

1990 kom en av de större ändringarna i ITP-planen, jag minns det nästan som i går. Sent i december 1989 fick vi som arbetade på SPP (dagens Alecta) ett nytt förhandlingsprotokoll med innehåll att ITP parterna hade infört en ny ITPK variant, nämligen ITPK egenpension

Från 1 juli 1990 infördes ITPK egenpension och tjänstemännen kunde då själva välja vilket försäkringsbolag de skullplacera sina två ITPK procent. Även alternativa ITP:n införs.

2006 – 2007 Den nya ITP-planen tar form

Precis som politikerna hade börjat se över den allmänna pensionen började ITP parterna planera att se över ITP planen. En ny plan var nästan färdig i slutet av 90-talet men det dröjde till april 2006 innan man kom överens om att:

  • införa ITP 1 - en helt premiebestämd lösning för tjänstemän födda 1979 eller senare
  • den gamla förmånsbestämda delen blev ITP 2.

Sommaren och hösten 2007 jobbades det mycket med att informera alla om den nya möjligheten. Då var det tur att man kunde lyssna på Peps Persson härligt upplyftande ”Oh Boy”.

2025 – ITP fyller pension och ITP 1 blir myndig

Att ITP 1 infördes 2007 betyder inte bara att ITP planen fyller ”pension ” i år utan också att ITP 1 blir ”myndig”. Med de två ITP-avdelningarna kan man säga att ITP nu börjar leva ett slags pensionärsliv lite avslappnad men ändå fullt aktiv och aktuell.

Vem var då gossen som föddes då i april 1960? Jo det var faktiskt jag. 😊
Jag kommer att fira både min egen och ITP-planens 65-åriga födelsedag i år med Sannex i högtalarna och Allt som jag önskat (Tjänstepension Länk till annan webbplats.).

Det har varit ett sant nöje att få följa tjänstepensionens utveckling – på nära håll.