Pensionsskola

 • Hem Hem
 • /
 • /
 • /
 • /
 • Vad behöver du göra?
 • /
1
Så funkar pensionssystemet
  2
  Tjänstepensionen ITP
   3
   Vad gör Collectum, och vad gör andra?
    4
    Vad behöver du göra?

     Pension - din framtida lön

     Se till att ha tjänstepension!

     Med tanke på att vi lever allt längre och kommer att vara pensionärer i kanske uppåt 20 år, gäller det att tänka på pensionen redan under yrkeslivet. Det är ju den du ska leva av sedan. Inte minst tjänstepensionen kommer att vara en viktig del av din framtida pension.

     Händelser i livet

     Vad händer om...?

     Olika händelser på jobbet eller i livet kan påverka din pension på olika sätt, eller ge dig möjligheter eller val som är bra att känna till.

     Det kan handla om att du får högre lön, blir förälder, byter jobb, ska vara tjänstledig eller arbeta utomlands. Eller kanske att du blir uppsagd eller råkar ut för en skada på jobbet.

     På collectum.se (under Privat och ingången ”Situationer i livet”) kan du läsa om saker som är bra att känna till om tjänstepensionen ITP vid olika händelser i livet.

     Koll på pensionen

     Fyra tips för att känna dig trygg

     Arbetar du och har tjänstepension kan du vara trygg. Faktum är att det inte heller är så mycket du måste göra då. Men att någon gång per år titta till sin framtida pension är ett bra sätt att motarbeta pensionsoro. Och för dig som har ITP finns det olika val att göra på Mina sidor Länk till annan webbplats. om du vill, som att placera dina pengar eller välja skydd för familjen.

     Här är fem tips för att du ska känna dig trygg med din pension!

     Som andel av den totala pensionen har den allmänna pensionen sjunkit, till stor del beroende på att vi lever längre. Det gör att tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den totala pensionen. En schyst arbetsgivare tänker på din framtid och betalar in tjänstepension.

     Fundera över om du tror att din familj behöver extra pengar ifall du skulle dö. I så fall kan du välja till återbetalningsskydd eller familjeskydd till din tjänstepension ITP.

     Du kan själv bestämma hur stor risk du vill ta och i vilket försäkringsbolag du vill ha pengarna. Men du måste inte välja – gör du inget val placeras dina pengar i en förvald och kvalitetssäkrad försäkring med låg avgift.

     Pensionen kommer från flera håll. För att se allt ditt pensionssparande, både din allmänna pension och din tjänstepension, även eventuell annan tjänstepension än ITP, loggar du in på minpension.se. Länk till annan webbplats.

     Tjänstepensionen ITP

     Måste jag göra val?

     Nej, du behöver inte välja placering för din tjänstepension ITP om du inte vill. Genom våra upphandlingar har vi sett till att även den som inte vill vara aktiv får en bra pensionsförsäkring med låga avgifter. Det så kallade ickevalsalternativet, som även är en av de valbara försäkringarna, är en traditionell försäkring i Alecta.

     Om du vill att din familj ska få pengar efter dig när du dör behöver du däremot göra ett aktivt val av familjeskydd och/eller återbetalningsskydd till din ITP.

     Ring oss

     Privat: 020-40 85 00

     Företag: 08-508 98 100

     Telefontider

     Helgfri mån-fre 08.30–16.30

     Adress

     Östgötagatan 12, 103 76 Stockholm