Pensionsskola

 • Hem Hem
 • /
 • /
 • /
 • /
 • Vad gör Collectum, och vad gör andra?
 • /
1
Så funkar pensionssystemet
  2
  Tjänstepensionen ITP
   3
   Vad gör Collectum, och vad gör andra?
    4
    Vad behöver du göra?

     På spararnas sida

     Vad gör Collectum?

     Som administrationsbolag för den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP är Collectum en del i det svenska trygghetssystemet. De upphandlingar vi genomför på uppdrag av arbetsmarknadsparterna har inneburit sänkta avgifter och därmed mer pension till dig som anställd för varje krona som din arbetsgivare betalar in.

     I vårt uppdrag ingår de här fyra huvudområdena:

     • att upphandla de försäkringsbolag som ska förvalta tjänstemännens ITP-pension
     • att administrera ITP-planen
     • att vara valcentral för de privatanställda tjänstemännen
     • att informera arbetsgivare och deras anställda tjänstemän om tjänstepensionen ITP.

     I administrationen ingår att ta in uppgifter om exempelvis löner från arbetsgivarna, och utifrån de uppgifterna fakturera pensionspremier för att därefter fördela premierna (alltså pengarna) till de försäkringsbolag som deras anställda tjänstemän har valt.

     Vår verksamhet finansieras av en avgift som tas ut på premien som arbetsgivarna betalar in.

     Valcentraler är oberoende

     Vem kan ge råd?

     Collectum är fristående från alla försäkringsbolag och har inget vinstsyfte. Vi förvaltar inga pengar och tjänar ingenting på att du väljer det ena eller andra försäkringsbolaget.

     Eftersom vi är oberoende ger vi inga råd om vilken placering du ska välja för din ITP 1 eller ITPK. Däremot hjälper vi dig att förstå din tjänstepension så att du ska kunna göra de val som passar dig.

     Tack vare de upphandlingar vi gör har alla försäkringsbolag du kan välja mellan låga avgifter och kan visa upp hög historisk avkastning – du kan därmed vara trygg med att alla är bra val.

     Vill du ha individuella råd om hur du kan anpassa valen efter dina behov kan du använda Avtalats rådgivningstjänst Länk till annan webbplats. som är helt gratis.

     För dig som funderar på att anlita en rådgivare, tänk på att ta reda på vad det kostar och hur kostnaden påverkar din pension. Några tiondels procent i avgift låter inte mycket, men kan innebära hundratusentals kronor mindre i pension.

     Aktörer att känna till

     Vad gör andra?

     Det finns fler aktörer än Collectum i pensionsbranschen.
     Här är några:

     • De valbara försäkringsbolagen inom ITP är de som Collectum upphandlat som förvaltare av tjänstemännens ITP-pension. Collectum är helt fristående från försäkringsbolagen.

     Utöver de här pensionsaktörerna finns många fler, exempelvis andra valcentraler, som du kan komma i kontakt med om du har arbetat inom andra branscher och avtalsområden. För den som till exempel är arbetare i den privata sektorn är valcentralen Fora Länk till annan webbplats..

     Ring oss

     Privat: 020-40 85 00

     Företag: 08-508 98 100

     Telefontider

     Helgfri mån-fre 08.30–16.30

     Adress

     Östgötagatan 12, 103 76 Stockholm