• Hem Hem
  • /
  • /
  • /
  • För dig som ska göra ett omval
  • /

För dig som ska göra ett omval

Har du fått brev från oss om att det är dags att se över ditt ITP-val? På den är sidan får du veta hur du gör och vad som händer om du inte gör något alls. Du kan också jämföra de nya valbara bolagens villkor och avgifter.

Du som har placerat din ITP hos ett bolag som inte blivit upphandlat den här gången behöver antingen bekräfta tidigare val eller göra ett omval. Vad du behöver göra beror på vilket bolag du valt.

Logga in på Mina sidor Länk till annan webbplats. för att se vad som gäller just dig och dina tidigare val. Det är också där du gör själva valen.

Du kan jämföra de nya valbara bolagen i tabellen nedan. Gå gärna in på sidan via en dator så får du en bättre översikt och kan lättare växla mellan flikarna Fakta om försäkringen och Avgifter.

Upphandlingarna ger dig bra villkor och låga avgifter
För att du och alla andra privatanställda tjänstemän ska få så hög pension som möjligt upphandlar vi nya valbara bolag vart femte år. Det gör vi på uppdrag av arbetsmarknadens parter Svenskt Näringsliv och PTK.

Genom upphandlingarna säkerställer vi att du som har ITP får en placering med bra villkor och låg avgift, oavsett om du gör ett eget val eller inte.Är du en av dem som fått brev om att se över ditt ITP-val?

Logga in på Mina sidor Länk till annan webbplats. och uppdatera ditt ITP 1- eller ITPK-val senast den 30 september 2023.

Du kan jämföra de nya valbara bolagen i tabellen på den här sidan. Gå gärna in på sidan via en dator så får du en bättre översikt och kan lättare växla mellan flikarna.

Ditt nya val gäller framtida inbetalningar. De pengar du redan tjänat in ligger kvar i det val du tidigare gjort tills du går i pension, om du inte själv väljer att flytta pengarna.

Du som har valt något av dessa bolag kan välja att ha kvar det i fem år till om du vill. Du behöver antingen välja ditt tidigare val på nytt eller välja att byta till något av de nya bolagen.

Du behöver välja ett nytt alternativ. Vid förra upphandlingen 2018 valde du att ha kvar något av dessa bolag, men de är inte längre valbara.

De pengar du redan tjänat in ligger kvar i det val du tidigare gjort tills du går i pension, om du inte själv väljer att flytta pengarna.

AMF (traditionell) och Folksam (traditionell) är de enda av de nya bolagen som tar ut flyttavgifter. Det innebär att om du i framtiden vill flytta tidigare intjänade pensionspengar till ett annat valbart bolag får du betala en avgift. AMF tar i så fall 200 kronor och Folksam tar 175 kronor.

Inget av de andra bolagen tar ut någon flyttavgift.

Gör du inget val placeras pengarna i ett utvalt och kvalitetssäkrat förvalsalternativ med låg avgift. Det är en traditionell försäkring hos Alecta, som också är ett av de upphandlade valbara alternativen.

Pengar du redan tjänat in ligger kvar i det val du tidigare gjort tills du går i pension, om du inte själv väljer att flytta pengarna.

Jämför bolagen för ditt omval

Ring oss

Privat: 020-40 85 00

Företag: 08-508 98 100

Telefontider

Helgfri mån-fre 08.30–16.30

Adress

Östgötagatan 12, 103 76 Stockholm