• Hem Hem
  • /
  • /
  • /
  • Om du är tjänstledig
  • /

Om du är tjänstledig

Är du tjänstledig till 100 procent är din arbetsgivare inte skyldig att fortsätta betala in pengar till din tjänstepension ITP. Även ITP sjukpension upphör då att gälla, liksom familjeskyddet, om du valt till det.

Däremot fortsätter din arbetsgivare att betala för din tjänstegrupplivförsäkring (TGL) så länge du är anställd och bosatt i Sverige. TGL-försäkringen ger din familj ett engångsbelopp om du skulle avlida. Särskilda regler gäller däremot om du är tjänstledig för studier, se längre ner.

Logga in på Mina sidor Länk till annan webbplats. för att få överblick över din specifika situation.

Speciella regler gäller för dig som studerar

Är du tjänstledig för studier enligt studieledighetslagen omfattas du inte av tjänstegrupplivförsäkring (TGL). Däremot gäller ett så kallat efterskydd, vilket innebär att din TGL fortsätter att gälla i tre månader efter det att du blivit tjänstledig för studier.

Har du rätt till studiestöd kan du få ett förlängt efterskydd till så lång tid som din anställning varat, dock som längst 24 månader. Som längst kan alltså efterskyddet gälla i 27 månader totalt. Skulle du avlida under efterskyddstiden får din förmånstagare ett engångsbelopp utbetalt genom TGL.

När efterskyddstiden är slut kan du välja att behålla försäkringsskyddet genom att teckna en så kallad fortsättningsförsäkring. Den måste tecknas inom tre månader efter att efterskyddstiden upphört. Hör med det försäkringsbolag där du har din TGL-försäkring vad som gäller. Vet du inte vilket försäkringsbolag det är, fråga din arbetsgivare.

Ring oss

Privat: 020-40 85 00

Företag: 08-508 98 100

Telefontider

Helgfri mån-fre 08.30–16.30

Adress

Östgötagatan 12, 103 76 Stockholm