Om du funderar på löneväxling
Löneväxling innebär att du minskar din lön i utbyte mot en annan förmån – exempelvis extra tjänstepension. Det finns dock några saker att tänka på.
Sänker du din lön genom löneväxling kan det få effekt både på din allmänna pension och på ITP:s sjukpension, beroende på hur stor din lön efter löneväxlingen blir.
Om din lön efter löneväxling hamnar under 49 967 kronor (motsvarar 8,07 inkomstbasbelopp) bör du inte löneväxla eftersom du då minskar intjänandet till den allmänna pensionen.
Om du skulle bli långvarigt sjuk beräknas ITP:s sjukpension alltid på lönen efter löneväxling. Vid löneväxling blir därmed sjukpensionen lägre än den annars blivit, vilket du bör vara medveten om.
Diskutera med din arbetsgivare vad som passar dig.
För dig som ska löneväxla till extra tjänstepension är det bra att känna till att det är fördelaktigt att göra detta via Collectum, eftersom avgifterna för dig då är låga.
Mer information
Skillnader mellan ITP 1 och ITP 2
ITP 1 och ITP 2 hanteras olika när man löneväxlar. Inom ITP 2 finns det möjlighet för arbetsgivaren att fortsätta anmäla in lönen som gällde före löneväxlingen som pensionsmedförande för ITP. Detta gäller för ålders- och familjepension som då inte påverkas av en löneväxling. Däremot beräknas sjukpensionen inom ITP alltid på lönen efter en löneväxling.
Inom ITP 1 finns ingen möjlighet för arbetsgivaren att anmäla in den lön som gällde före en eventuell löneväxling. Man måste därför vara överens med arbetsgivaren att denne fortsätter att betala in en lika stor ITP-premie som före löneväxlingen. Detta kan enkelt göras som ett tillägg till ITP 1-premien, med en så kallad kompletterande premie.
Den lön som växlas mot en extra tjänstepensionsinbetalning kan betalas till den befintliga ITPK- eller ITP 1-försäkringen.