Denna borde sättas
21 mars 2022
  • Röda kuvertet

400 000 svenskar går miste om ett livslångt trygghetspaket

Hisnande många svenskar, nära 400 000 för närvarande, saknar tjänstepension. Det visar en ny kartläggning som vi på Collectum gjort. Det betyder att alla dessa anställda dels får en betydligt lägre pension, dels går miste om ett livslångt trygghetspaket.

Vad innebär trygghetspaketet som ITP ger? Och varför är det så viktigt?

Den allmänna pensionen från staten motsvarar i dag knappt hälften av den tidigare lönen i pension. Den som har tjänstepension under hela arbetslivet kan få upp till två tredjedelar av lönen, när det är dags för pension.

Att omfattas av de kollektivavtalade trygghetspaketen är den viktigaste faktorn för att människor ska kunna få ett gott liv, nu som anställda och senare som pensionärer. Vad många inte känner till är att förutom ålderspension så innehåller det sjukpension, efterlevandeskydd, arbetsskadeförsäkring och omställningsskydd vid uppsägning.

Privatanställda tjänstemän som jobbar på företag med kollektivavtal kan vara säkra på att ha ett livslångt trygghetspaket och en tjänstepension i toppklass. För arbetsgivare med kollektivavtal är tjänstepensionen ett enkelt sätt att känna sig trygga med att de anställda har bra försäkringar.

Här är mina tips till dig som vill trygga din pension:

  1. Säkra tjänstepensionen
    Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.
  2. Skaffa dig en samlad bild
    På minPension.se kan du göra din egen pensionsprognos och få en samlad bild av din framtida pension, där såväl den allmänna pensionen och tjänstepensionen som det eventuella privata sparandet ingår.
  3. Välj och välj bort
    Att ha återbetalningsskydd för tiden fram till pensionsåldern är en trygghet för familjen och sänker inte din pension nämnvärt. Fyll på med familjeskydd om din familj behöver mer. Fundera sedan på att ta bort återbetalningsskyddet när du väl går i pension, eftersom det kan öka din pension med upp till 20 procent.

Min förhoppning är att allt fler, både individer och företag, förstår varför tjänstepension är den viktigaste anställningsförmånen. Låt oss minska antalet som går miste om ett livslångt trygghetspaket – det lönar sig för alla.