• Hem Hem
  • /
  • /
  • /
  • Om du blir långvarigt sjuk eller dör
  • /

Om du blir långvarigt sjuk eller dör

De första 90 dagarna av sjukskrivningen är det arbetsgivaren och Försäkringskassan som betalar din ersättning. Men från dag 91 får du också ersättning genom din tjänstepension ITP.

Mer information om ITP sjukpension och ersättningsnivåer hittar du här.

Om du dör

Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL) ger dina efterlevande ett engångsbelopp om du dör innan den upphör. TGL upphör när du går i pension eller senast när du fyller 70 år, om du fortfarande arbetar då.

Har du valt till återbetalningsskydd och/eller familjeskydd får de efterlevande dessutom ersättning därifrån.

Har du ITP 2 och en månadslön över 45 676 kronor (motsvarar 7,5 inkomstbasbelopp) får dina efterlevande en familjepension. Logga in på Mina sidor Länk till annan webbplats. för att ta reda på om du har ITP 1 eller ITP 2.

Vem får pengarna?

Ersättningen från de så kallade efterlevandeskydden går i första hand till make/maka/registrerad partner och till barn (återbetalningsskydd och familjeskydd går också automatiskt till sambo, vilket däremot inte TGL gör).

Vill du ändra så att någon annan får pengarna (exempelvis sambo, när det gäller TGL) kan du skriva ett särskilt förmånstagarförordnande.

Här hittar du blanketterna för särskilt förmånstagarförordnande. (Observera att det är olika blanketter för TGL och för återbetalningsskydd/familjeskydd.)

Är du osäker på vad du har skrivit för förordnande, rekommenderar vi att du skriver ett nytt. Det är alltid det senast skrivna förmånstagarförordnandet som gäller.

Du kan läsa mer om de olika efterlevandeskydden under ingången Din tjänstepension i menyn.

Är du anhörig till någon som haft tjänstepensionen ITP och har avlidit, hittar du mer information här.

Ring oss

Privat: 020-40 85 00

Företag: 08-508 98 100

Telefontider

Helgfri mån-fre 08.30–16.30

Adress

Östgötagatan 12, 103 76 Stockholm