För ITP 1 gäller premiebefrielseförsäkringen både vid sjukdom och föräldraledighet. Om den anställde är sjuk i mer än 14 dagar eller är föräldraledig (även vid ”vabb”) betalar ni en lägre eller ingen lön till honom eller henne, och därmed en lägre eller ingen premie till oss.
För att premiebefrielseförsäkringen ska gälla ska den anställde ha
- ersättning från Försäkringskassan i form av föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning, sjukpenning, rehabiliteringspenning, sjukersättning eller aktivitetsersättning till minst 25 procent
- varit arbetsför till minst 25 procent vid anställningens början.
Premiebefrielseförsäkringen gäller från och med den månad som den anställde fyller 25 år och som längst till och med månaden innan han eller hon fyller 66 år.
Obs! För den som blivit sjuk före den 1 januari 2023 gäller premiebefrielseförsäkringen som längst till och med 65 år.
Sjukanmäl efter 90 sjukdagar
För att premiebefrielsen ska gälla efter tre månaders sjukfrånvaro måste du som arbetsgivare göra en sjukanmälan. Alecta beslutar sedan om premiebefrielsen ska fortsätta att gälla.
Vad innebär premiebefrielsen för den anställde?
Vid sjukdom och föräldraledighet (även ”vabb”) får den anställde ungefär samma inbetalningar till sin ålderspension som annars, men premien betalas nu av premiebefrielseförsäkringen. Premien är schablonmässig och baseras på den genomsnittliga pensionsmedförande lönen under tolv månader och på den anställning som den anställde hade när sjukfallet eller föräldraledigheten inträffade. I vissa fall används sjukpenninggrundande inkomst eller avtalad lön.
Avstämning med Försäkringskassan
Vi får uppdaterad information från Försäkringskassan som gör att vi kan räkna ut vilken ålderspensionspremie som ska betalas från premiebefrielseförsäkringen.