Pensionsskola

 • Hem Hem
 • /
 • /
 • /
 • /
 • Vad behöver du göra?
 • /
1
Så funkar pensionssystemet
  2
  Tjänstepensionen ITP
   3
   Vad gör Avtalat och vad gör Collectum?
    4
    Vad behöver du göra?

     Pension - din framtida lön

     Se till att ha tjänstepension!

     Med tanke på att vi lever allt längre och kommer att vara pensionärer i kanske uppåt 20 år, gäller det att tänka på pensionen redan under yrkeslivet. Det är ju den du ska leva av sedan. Inte minst tjänstepensionen kommer att vara en viktig del av din framtida pension.

     Händelser i livet

     Vad händer om...?

     Olika händelser på jobbet eller i livet kan påverka din pension på olika sätt, eller ge dig möjligheter eller val som är bra att känna till.

     Det kan handla om att du får högre lön Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., blir förälder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., kompetensuvecklar dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ska vara tjänstledig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller arbeta utomlands Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Eller kanske att du blir uppsagd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller råkar ut för en skada på jobbet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

     avtalat.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa om saker som är bra att känna till om tjänstepensionen ITP vid olika händelser i livet.

     Koll på pensionen

     Fem tips för att känna dig trygg

     Arbetar du och har tjänstepension kan du vara trygg. Faktum är att det inte heller är så mycket du måste göra då. Men att någon gång per år titta till sin framtida pension är ett bra sätt att motarbeta pensionsoro. Och för dig som har ITP finns det olika val att göra om du vill, som att placera dina pengar eller välja skydd för familjen. Logga in på avtalat.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att göra dina val.

     Här är fem tips för att du ska känna dig trygg med din pension!

     Som andel av den totala pensionen har den allmänna pensionen sjunkit, till stor del beroende på att vi lever längre. Det gör att tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den totala pensionen. En schysst arbetsgivare tänker på din framtid och betalar in tjänstepension.

     Fundera över om du tror att din familj behöver extra pengar ifall du skulle dö. I så fall kan du välja till återbetalningsskydd eller familjeskydd till din tjänstepension ITP.

     Du kan själv bestämma hur stor risk du vill ta och i vilket försäkringsbolag du vill ha pengarna. Men du måste inte välja – gör du inget val placeras dina pengar i en förvald och kvalitetssäkrad försäkring med låg avgift.

     Pensionen kommer från flera håll. För att se allt ditt pensionssparande, både din allmänna pension och din tjänstepension, även eventuell annan tjänstepension än ITP, loggar du in på minpension.se. Länk till annan webbplats.

     Nyhetsbrevet är ett bra sätt att bli påmind om saker att tänka på. Nyhetsbrevet kommer ungefär två gånger per år och Avtalat skickar det i samarbete med Pensionsmyndigheten. Anmäl dig här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

     Tjänstepensionen ITP

     Måste jag göra val?

     Nej, du behöver inte välja placering för din tjänstepension ITP om du inte vill. Genom våra upphandlingar har vi sett till att även den som inte vill vara aktiv får en bra pensionsförsäkring med låga avgifter. Det så kallade förvalsalternativet, som även är en av de valbara försäkringarna, är en traditionell försäkring i Alecta.

     Om du vill att din familj ska få pengar efter dig när du dör behöver du däremot göra ett aktivt val av familjeskydd och/eller återbetalningsskydd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. till din ITP.

     Ring oss

     Företag: 08-508 981 00

     Är du privatperson?
     Gå till avtalat.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

     Telefontider

     Helgfri mån-fre 08.30–16.30

     Adress

     Östgötagatan 12, 103 76 Stockholm