Pensionsskola

 • Hem Hem
 • /
 • /
 • /
 • /
 • Vad gör Avtalat och vad gör Collectum?
 • /
1
Så funkar pensionssystemet
  2
  Tjänstepensionen ITP
   3
   Vad gör Avtalat och vad gör Collectum?
    4
    Vad behöver du göra?

     På spararnas sida

     Vad gör Avtalat och vad gör Collectum?

     Hos Avtalat får du som arbetar eller är arbetsgivare i den privata sektorn information och vägledning om hur kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar fungerar.

     Är du tjänsteman på ett företag med kollektivavtal kan du lära dig mer om de förmåner du har via jobbet. Du kan också läsa om hur du gör för att få ersättning, om du exempelvis råkar ut för en olycka på jobbet. I Avtalats rådgivningstjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du som har ITP logga in och få kostnadsfria och individuella råd om hur du kan anpassa valen för din tjänstepension efter dina behov.

     Avtalat bildades 2021 och ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Avtalats ambition är att alla ska förstå och uppskatta pension och försäkring via jobbet, även innan det behövs.

     Collectum administrerar och kvalitetssäkrar den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP på uppdrag av arbetsmarknadsparterna Svenskt Näringsliv och PTK. På deras uppdrag genomför vi också vart femte år upphandlingar. De har bland annat inneburit sänkta avgifter och därmed mer pension till dig som anställd för varje krona som din arbetsgivare betalar in. Mer pension för pengarna helt enkelt.

     I vårt uppdrag ingår:

     • att administrera tjänstepensionen ITP
     • att via upphandling kvalitetssäkra de pensionsbolag som ska förvalta ITP-pensionen
     • att hjälpa arbetsgivarna att betala in rätt tjänstepensionspremier till det pensionsbolag som den anställde har valt.

     Valcentraler är oberoende

     Vem kan ge råd?

     Både Avtalat och Collectum är fristående från alla pensionsbolag och har inget vinstsyfte. Vi förvaltar inga pengar och tjänar ingenting på att du väljer det ena eller andra pensionsbolaget.

     Eftersom vi är oberoende ger vi inga råd om vilken placering du ska välja för din ITP 1 eller ITPK. Avtalat har som uppdrag att hjälpa dig att förstå din tjänstepension så att du ska kunna göra de val som passar dig.

     Tack vare de upphandlingar Collectum gör har alla pensionsbolag du kan välja mellan låga avgifter och kan visa upp hög historisk avkastning – du kan därmed vara trygg med att alla är bra val.

     Vill du ha individuella råd om hur du kan anpassa valen efter dina behov kan du använda Avtalats rådgivningstjänst Länk till annan webbplats. som är helt gratis.

     För dig som funderar på att anlita en rådgivare, tänk på att ta reda på vad det kostar och hur kostnaden påverkar din pension. Några tiondels procent i avgift låter inte mycket, men kan innebära hundratusentals kronor mindre i pension.

     Aktörer att känna till

     Vad gör andra?

     Det finns fler aktörer än Avtalat och Collectum i pensionsbranschen.
     Här är några:

     Utöver de här pensionsaktörerna finns många fler, exempelvis andra valcentraler, som du kan komma i kontakt med om du har arbetat inom andra branscher och avtalsområden.

     Ring oss

     Företag: 08-508 981 00

     Är du privatperson?
     Gå till avtalat.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

     Telefontider

     Helgfri mån-fre 08.30–16.30

     Adress

     Östgötagatan 12, 103 76 Stockholm